Historisk gennembrud: Første brakvandsgedder sat ud i Danmark

Peter Lyngby 1
tirsdag den 1. juli 2025

Historisk gennembrud: De første brakvandsgedder sat ud i Stege Nor – et globalt gennembrud for naturgenopretning

Et markant kapitel i dansk naturgenopretning er netop blevet skrevet: For allerførste gang nogensinde er det lykkedes at opdrætte og udsætte geddeyngel fra brakvandsgydende moderfisk – altså gedder, der naturligt gyder direkte i det salte kystvand. Over 10.000 små brakvandsgedder blev for nylig sat ud i Stege Nor på Møn – et resultat af års hårdt arbejde og biologisk pionerarbejde.

"Det her er ikke bare en teknisk milepæl – det er et globalt gennembrud. Så vidt vi ved, er vi de første i verden, der har haft succes med at skabe levedygtig yngel fra brakvandsgydende gedder til udsætning,” siger biolog Jimmi Spur Olsen fra Vordingborg Kommune.

To livsstrategier – én stor udfordring

Brakvandsgedder findes i to varianter: Nogle gyder i ferskvand, hvor de selv er født – mens andre har specialiseret sig i at gyde direkte i det saltholdige kystvand. Det er sidstnævnte gruppe, der har været særligt udfordrende at arbejde med.

Fiskene skal fanges med håndsatte garn i sivene i Stege Nor. Men den største hurdle har været at få hunnerne gydemodne i fangenskab – et krav for at kunne stryge æggene og befrugte dem kunstigt. I år lykkedes det. Seks hunner og én han leverede de æg og sæd, som blev begyndelsen på 10.000 nye liv i det sydsjællandske kystvand.

FGU Ringsted og unge hænder bag succesen

Det krævende opdræt er foregået hos FGU Ringsted, hvor fiskelinjen under ledelse af Finn Lystrup har stået i spidsen for det praktiske arbejde med ynglen.

"Det saltholdige miljø og fiskens biologi gør arbejdet langt mere kompliceret end med almindelige ferskvandsgedder. Men i år lykkedes det – og det giver håb for fremtiden,” fortæller Finn Lystrup.

Naturgenopretning er afgørende

Selvom udsætningen er en stor sejr, understreger projektets parter, at det kun er ét skridt. Uden naturlige og sunde gyde- og opvækstområder vil bestanden ikke kunne klare sig på længere sigt.

"Vi kan ikke redde brakvandsgedderne alene med udsætninger. Vi skal genoprette vådområder og sikre levesteder, hvis de skal have en fremtid,” siger Jimmi Spur Olsen.

Over 75.000 gedder sat ud i 2025

Udover det historiske opdræt i Stege Nor, har der i 2025 været massiv aktivitet med geddeudsætninger i hele Sydsjælland. Vordingborg Kommune og FGU har også opdrættet 52.000 ferskvandsgydende brakvandsgedder, der er blevet sat ud i lokale vandløb. I Næstved Kommune har man haft stor succes med en ”gedde-eng”, hvor over 13.000 naturligt gydede gedder er svømmet ud i fjorden.

I alt er over 75.000 små gedder blevet sat ud i brakvandet omkring Sydsjælland og Øerne i år – et klart signal om, at genopretning af rovfiskene i de kystnære miljøer er i fuld gang.

Et samarbejde med effekt

Projektet er et samarbejde mellem Vordingborg Kommune, FGU Ringsted og WWF Verdensnaturfonden. Det bygger videre på erfaringerne fra det landsdækkende naturprojekt Rovfiskene Retur, som blandt andre Fishing Zealand og Lystfisker Danmark står bag.